Baza firm promocja

Szukaj Szukaj  Użytkownicy Użytkownicy  Statystyki Statystyki Rejestracja Rejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Majka
Pon Wrz 21, 2009 11:14
Menu weselne
Autor Wiadomość
Majka 
Administrator

Data ślubu: 19. 07. 2008
Pomogła: 2 razy
Wysłany: Wto Wrz 22, 2009 13:12   

A ja w sprawie ciast pieczonych przez rodzinę. Zależy jaka u kogo jest tradycja. Ale wiem, że gdyby mnie ktoś poprosił żebym piekła ciasto to nie byłabym zbyt zadowolona. Przygotować się do wesela też zajmuje sporo czasu, zwłaszcza jeśli ktoś pracuje, a takie pieczenie ciasta to też trochę zachodu. Choć wiem, że nie robi się tego w sobotę przed ślubem, tylko dzień wcześniej. Ale są na prawdę zdolne osoby, które domowymi sposobami pieką ciasta na wesela. Nie wiem jak te panie to robią, że potrafią upiec kilkadziesiąt ciast, ale radzą sobie świetnie. Choć i sprzętów mają więcej niż np ja w kuchni, bo kilka piekarników itp.
A co do sałatek, ja też chciałam mieć jakieś ulubione na weselu i nawet ich nie spróbowałam... Nie było czasu i chęci nawet, tyle co jakieś dania gorące zjadłam. A o sałatkach przypomniałam sobie na poprawinach ale już nie było, nawet jak zostały po weselu to na drugi dzień nie można było podać bo z majonezem jest niepewna sprawa po tylu godzinach. Tak, że sałatki są dobre, ale nie tylko sałatki:)

agusia_najlepsz 
Lubię tu być

Data ślubu: 10.07.10
Wysłany: Wto Wrz 22, 2009 13:26   

Jeśli chodzi o pieczenie ciast,to pamiętam jak kilka lat temu (miałam wtedy mniej niz 8 lat:)ciasta piekły własnie ciocie, kuzynki, siostry, owszem ciasta pyszne i sprawdzone,ale tutaj Majka ma racje-ja osobiscie tez bym nie chciala piec ciasta idac na wesele.Dostalam propozycje pieczenia ciast przez ciocie i siostre-ale od razu odmowilam-bo doszlam do wniosku,ze i tak beda miec rece pelene roboty-swoje przygotowania, poza tym i mi napewno beda pomagac. Slyszalam,ze we Wrzosowie maja przystepne ceny,no ale jak juz wspominalam jeszcze nie dzwonilam.Kolezanka miala wesele i placila za ciasto od 20 do 40 zlotych za blache w zaleznosci od trudnosci.

agusia_najlepsz 
Lubię tu być

Wysłany: Wto Wrz 22, 2009 13:27   

Szybciej pisze niz pomysle, kolezanka brala ciasta od jakiejs pani z ul.Struga.

agusia_najlepsz 
Lubię tu być

Wysłany: Wto Wrz 22, 2009 13:45   

Zapomnialam,ze bedzie stol wiejski-ale przygotowany przez mojego wujka-wiec bedzie sprawdzone miesko i wyroby ma nieziemskie, a do tego piwko i bimber wlasnej roboty :mrgreen:

Liziii 
Znam tu każdy kąt

Wysłany: Wto Wrz 22, 2009 14:04   

Ja tez wolalabym "domowe" wypieki.. Bo takie z cukierni to nie zawsze mi podchodzą (zwykle krem psuje efekt). My bedziemy miec ciasta pieczone przez p. Ele, ktora przygotowuje cale jedzonko. Mamy do wyboru serknik z brzoskwiniami i wiorkami kokosowymi, ananasowiec, krowkę, orzechowiec, szarlotke i radomianke. Pewnie dałoby sie wynegocjowac jakies inne ciacha, choc te mi akurat pasują :) No i obowiązkowo dodatkowe blachy ciasta (a wlasnie, orientujecie sie ile ich trzeba miec?) dla gosci, w podziekowaniu :)

Liziii 
Znam tu każdy kąt

Wysłany: Sro Maj 12, 2010 22:30   

mamy menu:

- rosół
- krem z pieczarek
- de vollaile, ziemnaiki, bukiet surowek (z kapusty, marchew swieza i gotowana)
- zrazy zawijane z płonącym ryżem, burakami i kapustą pekińską
- karczek grillowany,kasza jeczmienna, salatka grecka i mizeria

tort - caly w bitej smietanie, biały, dekorowany mrozonymi rozam ; 2 pietra z brzoskwiniami i ananasem, jedno (najwieksze) z kremem truskawkowym

- wedliny
- sledzie: w oleju, pod pierzynką

tace mięsne:
- skrzydełka i udka kurczaka faszerowane
- piers z serem feta
- boczek ze śliwką
- kulki mielone z ogórkiem w panierce
- kurczak faszerowany

sałatki: z brokułami, z kurczaka na słodko

- tatar
- schab w galarecie
- ryba w zalewie
- pomidory faszerowane
- jaja faszerowane

Ciasta:
- ananasowiec
- sernik z brzoskwiniami i bezą kokosową
- krówka
- szarlotka
- półbiszkopt z orzechami i kremem

pieguska 
Zadomawiam się

Data ślubu: 20.11.2010
Wysłany: Czw Wrz 09, 2010 18:47   

czesc dziewczyny:) wiele z was jest juz po weselu, a ja wlasnie wkraczam w etap "bieganiny" mamy jednak maly problem z przystawkami, zaprosilismy 228 osob...i chcemy ich czyms nakarmic;) prosze napiszcie przystawki, ktore goscily u was na stolach:) pozdrawiam:)

agagwiazdeczka 
Domownik

Data ślubu: 23.06.2012
Osoba prywatna
Wysłany: Nie Sty 16, 2011 20:31   

pieguska napisał/a:
czesc dziewczyny:) wiele z was jest juz po weselu, a ja wlasnie wkraczam w etap "bieganiny" mamy jednak maly problem z przystawkami, zaprosilismy 228 osob...i chcemy ich czyms nakarmic;) prosze napiszcie przystawki, ktore goscily u was na stolach:) pozdrawiam:)

proponuje:
schab po warszawsku, pycha,
łosoś nadziewany serkiem feta,
szynka faszerowana serkiem almette, ogórkiem konserwowym i papryka konserwowa
kulki mięsne z sosami
śledzie po cygańsku
warzywa w panierce(na patyku jak szaszlyk)
jak mi się coś przypomni to napisze

WIATRACZEK 
Lubię tu być

Data ślubu: 23 lipiec 2011
Wysłany: Czw Maj 05, 2011 11:49   

snilo mi sie dzisiaj ze rozmawialam z Tesciowa na temat weselnego menu, a dokladnie nad jakas zupka podana w trakcie. i ona mi mowi ze ustalila z kucharka ze bedzie groszkowa...
jaka znowu groszkowa?? zielona jakas mamalyga. poklocilam sie i obudzilam z przeswiadczeniem ze pojedziemy sami pojedziemy ustalic menu

luizap 
Znam tu każdy kąt

Data ślubu: 20.08.2011
Wysłany: Czw Maj 05, 2011 16:14   

no u mnie z menu będzie ciekawie, w sumie już sie zaczęło, bo mój przyszły teść lubi robić "wynalazki" , ale na wesele nie wszystkie się nadaja te dania. jak sie tylko z nim widze to mówi mi co na deser proponuje, na przywitanie gości itp i tylko zebym sie nad tymi daniami zastanawiała :) w sumie jest z tym wesoło :)

agagwiazdeczka 
Domownik

Data ślubu: 23.06.2012
Osoba prywatna
Wysłany: Czw Maj 05, 2011 19:09   

ja mam takie zalozenie ze pozwalam wszystkim powiedziec co chcą zeby bylo na weselu, a i tak My razem zdecydujemy z kucharką :) ale chce zrobic tak aby kazdy z rodziców mial jedno z dań lub przystawek ktore był chciał aby było :D :D:D

luizap 
Znam tu każdy kąt

Data ślubu: 20.08.2011
Wysłany: Pią Maj 06, 2011 08:19   

w sumie dobry pomysł z tym daniem dla każdego rodzica :) , jak oczywiscie też przyjmuje kazdą propozycję od rodziców bo ja razem z nimi będę ustalać menu ale ostateczna decyzja i tak należy do nas :)

Pani Reklama
Popatrzcie na mnie

Odpowiedz do tematu