FORUM Wesele Radom

Szukaj Szukaj  Użytkownicy Użytkownicy  Statystyki Statystyki Rejestracja Rejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Mathie
Sro Sty 21, 2009 15:09
Mieszkać - nie mieszkać - oto jest pytanie
Autor Wiadomość
renatkanuta 
Domownik

Data ślubu: 5 czerwca 2010
Pomogła: 1 raz
Wysłany: Pon Cze 22, 2009 20:21   

co do wypalenia sie zwiazku, miłości i innych uczuc niezbednych do trwania związku zgadzam sie z Toba. wszystko zalezy od nas , od tego jak dbamy o nasze relacje, uczucia... nie mozna traktowac sie na zasadzie- juz Cie zdobyłam/em i juz nie musze sie starac. Zycie to ciagła walka, a kwetia milosci jest bardzo przyjemnym i nieodłącznym elementem naszego zycia. Znam małżeństwo co jest pio slubie 57 lat, dalej sie kochaja, ale przede wszystkim szanuja, dbaja o siebie... i wiedzą, ze kazdy dzien moze byc ich ostatnim dzniem wiec zyja pelna parą- wakacje, przyjemnosci... i celebrowanie coniedzielnej Mszy Św.- RAZEM niezmiennie od 57 lat.

pieguska 
Zadomawiam się

Data ślubu: 20.11.2010
Wysłany: Wto Cze 23, 2009 21:36   

i takim ludziom chwala;) I DO TEGO DĄŻMY:;):))))

ella 
Zadomawiam się

Wysłany: Wto Cze 23, 2009 22:09   

pieguska napisałaś pięknie to co czujesz.

ważne jest też, ze nie mówimy o mieszkaniu po krótkiej znajomości- jakieś krótkie romanse i eksperymenty, mówimy o mieszkaniu ze sobą dwójki ludzi którzy świadomie dąża do tego, żeby zawiazać coraz mocniejszy związek i poznawać sie przy tym kazdego dnia. a najmocniejszym etapem ma byc ślub i narodziny dzieci . dlatego nie wydaje mi się ze po ślubie wszystko musi byc robione po raz pierwszy zebysmy dostrzegli urok drobnych codziennych spraw robionych razem.

taka opinia teoretyczna bo nie mieszkam z narzeczonym ;)

nom i to nie chodzi o poczekanie paru miesiecy bo teraz coraz mniej ludzi bierze slub np. po roku znajomosci, rok pewnie każdy by wytrzymał, ale juz przy np.5 letnim zwiazku to chce sie z kazdym dniem byc coraz blizej.

Lusia 
Lubię tu być

Wysłany: Pon Paź 12, 2009 09:53   

niedawno zdecydowaliśmy z narzeczonym, że zamieszkamy razem jakieś 2 miesiące przed ślubem. żeby te wszystkie zmiany nie działy się jednocześnie. będzie się to wiązało z szukaniem mieszkania, przeprowadzką, szukaniem innej pracy (bo jedno z nas zmieni miasto w którym mieszka) i ogólnie takim wspólnym wejściem w dorosłość. ja już się nie mogę doczekać :)

darici 
Zadomawiam się

Data ślubu: 02.10.2010
Wysłany: Pon Paź 12, 2009 17:49   

ja mieszkam z narzeczonym od miesiaca mienilam miejsce zamieszkania musialam sobie znalezc prace i nie zaluje tej decyzji chociaz tesknie za rodzina ale staram sie ich czesto odwiedzac ;)

Liziii 
Lubię tu być

Wysłany: Pon Paź 12, 2009 20:12   

My mieszkamy razem od prawie roku (tak serio serio, choc pomieszkujemy od 4 lat..

I widze zarówno wady jak i zalety, bo nie da sie na to spojrzeć jednostronnie..
Prawda jest taka, ze moglismy "sie dotrzec". Juz wiemy co komu przeszkadza, na jakie ustepstwa jestesmy w stanie pójść a z czego nie umiemy zrezygnować. Kazde z nas wychowalo sie przeciez w innej rodzinie, mamy inne nawyki, przyzwyczajenia. Dzięki temu, widzimy kiedy z tej drugiej osoby wychodzi przysłowiowy diabeł, kiedy przepelnia sie czara goryczy etc.. Wiemy tez jak stworzyc kompromis tego "życia razem".
Mysle ze ciezko by mi bylo zdecydowac sie na tak powazny krok, jak małzeństwo nie wiedzac tego, co wiem juz teraz..
Z drugiej strony - nie będzie juz tej mega zmiany, o ktorej pisał Mathie - bo po slubie wrocimy do tego samego domu, w ktorym mieszkamy juz jakis czas. Wroci ta rutyna ktora wkradła sie w nasze zycie, choc nie powiem by była to szara i nieprzyjemna rutyna. Po prostu - ja bede gotowac obiady jak to robię teraz, M. bedzie wracał z pracy i je zjadał ze smakiem, jak to dzieje się obecnie... Czase, załuje, ze nie będzie własnie tego przełomu - pierwszych dni spedzonych całkiem, tylko we dwoje. Pierwszych nocy w nowym domu, całego rozgardiaszu przeprowadzki, wyjścia z domu rodzinnego etc..

Ale dokonalismy wyboru i te odczucia, emocje już były. Bo i były pierwsze dni razem, i pierwsze noce, pierwsze dzielenie się kołdrą, choc do tej pory samolubnie zabierałam całą i opatulałam sie z kazdej strony - teraz musiało starczyć na dwoje.. Wspomnienia pozostaną, slub napewno bedzie takze pełen emocji i wyryje swoje własne obrazy w naszej pamięci :) To co Mathie i Majka przeżywali po ślubie, my juz mamy za sobą. Za to przed nami to wielkie, ważne wydarzenie - pobranie się!
Ot, i tyle ode mnie ;)

Pani Reklama
Popatrzcie na mnie

Odpowiedz do tematu