Baza firm promocja

Szukaj Szukaj  Użytkownicy Użytkownicy  Statystyki Statystyki Rejestracja Rejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Mathie
Sro Sty 21, 2009 15:09
Mieszkać - nie mieszkać - oto jest pytanie
Autor Wiadomość
renatkanuta 
Domownik

Data ślubu: 5 czerwca 2010
Pomogła: 1 raz
Wysłany: Sro Sty 21, 2009 13:05   

agusia_najlepsz napisał/a:
Sypianie z przyszłym mężem, którego się kocha, szanuje ufa i odwrotnie nie uważam za cudzołostwo- co by nie mówił kościół.

uwazam dokladnie tak samo ... ale strasznie dziwi mnie, a moze lekko 'boli' jak ktos zarzuca niedojrzalosc, ew. brak odpowiedniego przygotowania do malzenstwa. sadze ze w wiekszosci przypadkow, trzeba byc naprawde dojrzalym emocjonalnie zeby podjac secyzje o rozpoczeciu wspolzycia seksualnego. Zgadzam sie z Zasadami KK, ale nie oszukujmy sie- nauczaja nas ludzie, ktorzy sami wiele kombinuja na boku. i kwestia spowiedzi to temat mocno kontrowersyjny, gdyz to co jeden ksiadz uzna za niedopuszczalne, drugi "wybaczy" i da rozgrzeszenie.

Jesteś naszym największym sukcesem... :*

renatkanuta 
Domownik

Wysłany: Sro Sty 21, 2009 13:08   

CUDZOŁÓSTWO- termin religijny, określający zdradę małżeńską. Oznacza stosunek płciowy z cudzą żoną lub z cudzym mężem. Niekiedy definicja jest rozszerzana na stosunek pomiędzy osobą pozostającą w związku małżeńskim, a kimkolwiek oprócz własnego męża lub żony.

Teologia katolicka wyróżnia cudzołóstwo zwykłe (gdy jedna z uczestniczących w nim osób pozostaje w związku małżeńskim) i podwójne (gdy obydwie osoby są związane małżeństwami).

Cudzołóstwo potępiane jest przez wiele religii. W chrześcijaństwie uznawane za grzech (w katolicyzmie grzech śmiertelny) i wykroczenie przeciwko jednemu z dziesięciu przykazań. Również w islamie cudzołóstwo (زناء zina) jest uznane za ciężki grzech jako złamanie kontraktu małżeńskiego i jest karane ukamienowaniem lub chłostą, jeśli znajdzie się czterech dorosłych świadków tego czynu.

renatkanuta 
Domownik

Wysłany: Sro Sty 21, 2009 13:11   

Ujęcie biblijne CUDZOŁÓSTWA

Cudzołóstwo jest relacją seksualną między mężczyzną i niewiastą, z których przynajmniej jedna strona jest zamężna lub żonata. Wedle Starego Testementu relacje niedozwolone były uważane za cudzołożne, kiedy miało miejsce pogwałcenie prawa z żoną innego mężczyzny. Stąd też uwodziciel dziewczyny miał tylko obowiązek albo ją poślubić, albo też zapłacić odszkodowanie ojcu (Wj 22, 15; Pwt 22, 28). Taki stan rzeczy zakłada istnienie wielożeństwa, które nakładało na mężczyznę mniejszą odpowiedzialność niż na niewiastę. Kobieta była traktowana jak niewolnica lub własność małżonka. Przyrzeczona lub „oficjalnie zaręczona” była w rzeczywistości uważana za zamężną (Pwt 22, 23-27). Zabroniony był grzech z kobietą przyrzeczoną i zamężną, karany był śmiercią obojga cudzołożników (Wj 20, 14; Kpł 20, 10; Pwt 5, 21). Sposób wykonania kary śmierci nie jest wyszczególniony, jednakże wiemy z J 8, 5 i Ez 16, 40, że chodziło o ukamienowanie. Wydaje się, że taki wniosek można z pewnością wyprowadzić z Pwt 22, 23-27, gdzie niewierność narzeczonej zostaje zrównana z cudzołóstwem i ukarana ukamienowaniem obojga winnych. Kara była łagodniejsza w przypadku, kiedy niewierną była niewolnica, a to dlatego, że taka relacja nie była uważana ściśle za cudzołóstwo. W tym przypadku winni poddani byli karze ubiczowania, ponieważ niewiasta „nie była wolna” (Kpł 19, 20-32). Do wymierzenia kary nie wystarczało zwykłe podejrzenie lub zgodność poszlak, lecz konieczne było przyłapanie winnych na popełnieniu czynu (Pwt 22, 22.28).

W Starym Testamencie prawodawstwo dotyczące cudzołóstwa w istocie zgodne jest z prawami narodów ościennych. Wstręt wobec cudzołóstwa odzwierciedla się w surowości praw go dotyczących (Rdz 12, 11-19; 20, 2; 26, 7-11). Pomimo tak wielkiej surowości prawo nie było przestrzegane. Trzy grzechy uważane za przyczynę niewoli, przeciwko którym występowali prorocy, to właśnie cudzołóstwo, zabójstwo i bałwochwalstwo; łączy się z nimi łamanie szabatu. Przewidziana prawem kara powinna być stosowana bardzo rzadko, ze względu na trudność dostarczenia pełnego dowodu przestępstwa. Istniała też ewentualność rozwodu, która dawała małżonkowi możliwość honorowego wyjścia z sytuacji (Pwt 24, 1). Księgi mądrościowe bardzo polecają unikanie niewiasty złej i niewiernej (Prz 2, 16; 5, 15-23; 7, 5.27). Za cudzołóstwo uważany jest również grzech bałwochwalstwa, jakiego dopuszczał się naród (Oz 2, 4; Jr 2, 2; Ez 16, 23).

Nowy Testament precyzuje pojęcie cudzołóstwa, czyniąc winnym zarówno mężczyznę jak i niewiastę, co jest naturalną konsekwencją odrzucenia wielożeństwa (1 Kor 7, 4; Mt 5, 31-32); nie podtrzymuje kary przewidzianej prawem Mojżesza (J 8, 3-11), ale podkreśla ciężkość samego grzechu i grozi karą wieczną (Mt 5, 27-30; 1 Kor 6, 9). Chrystus uznaje bowiem za cudzołóstwo nie tylko obcowanie cielesne z żoną bliźniego, ale również z osobą rozwiedzioną (por. Mt 5, 32;19, 9; Mk 10, 11n; Łk 16, 18). Co więcej, zakaz cudzołóstwa przenosi także na płaszczyznę wewnętrznego pożądania (Mt 5, 29). Z wypowiedzi Jezusa wynika, że źródła „złych myśli [...] cudzołóstwa, nierządu” należy upatrywać „w sercu” (Mt 16, 18; por. Mk 1, 21 n). Zdrada małżeńska, czyli cudzołóstwo, jest poważnym wykroczeniem przeciwko wierności, a więc i miłości małżeńskiej. Poważnie zagraża trwałości małżeństwa i wspólnocie rodzinnej. Musi być kwalifikowana jako grzech śmiertelny.

agusia_najlepsz 
Lubię tu być

Data ślubu: 10.07.10
Wysłany: Sro Sty 21, 2009 13:14   

Kurcze, ale się postarałaś :mrgreen: Też tak sądze, że najlpiej kogoś ocenić i koniec tematu no i nie daj Boże mieć inne zdanie. Pomijając wielu "dojrzałych"księży i ich postępowanie-bo w końcu wierzy się w Boga a nie księzy, mam wątpliwości co do nauk KK-trzeba pamiętać, że wszystko co naucza kościół zostało spisane przez człowieka.

renatkanuta 
Domownik

Wysłany: Sro Sty 21, 2009 13:17   

z calym szacunkiem do naszej Moderatorki Majki, ale uzywa terminu o zlym znaczeniu. nigdzie nie jest napisane, ze seks przed slubem to zlamanie 6go przykazania Bożego.

agusia_najlepsz 
Lubię tu być

Wysłany: Sro Sty 21, 2009 13:17   

O dzięki za info, nie wiedziałam, że cudzołostwo to grzech smiertelny!!Tak samo jest z resztą z podejściem kosciola do rozwodników-nie dostanie rozgrzeszenia i nie moze isc do komuni tylko dlatego ze mu sie nie udalo.Kto o tym decyduje??Ludzie? Ksiądz?skoro nie mozna przyjmowac tak waznego sakramentu to jak ten chrzescijanin ma byc szczesliwy-jesli bedziemy zakladac ze czlowiek moze byc szczesliwy tylko wierzac w Boga.

renatkanuta 
Domownik

Wysłany: Sro Sty 21, 2009 13:22   

tak agusia_najlepsz, tez o tym myslalam... chore jest to ze np moja sasiadka jest rozwiedziona. maz ja zdradzal, bił i pił hektolitrami wódke. podjela decyzje o rozwodzie- w koncu 20 lat prob, przebaczania, grozb odejścia nic nie dały. i tylko dlatego onado konca zycia ma byc sama, ma nie miec z kim pogadac, do kogo sie przytulic ? jak najbardziej popieram to, zeby wyszla 2gi raz za maz jak ma ochote, będzie to slub cywilny. Badzmy szczerzy- ale jak by cale zycie podporzadkowac przykazaniom to: dla jednego zjesc pizze bedzie juz nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu, bo przeciez mozna bylo zjesc 1 kawałek- a wiec juz popełniamy jeden z 7miu grzechow głownych.

agusia_najlepsz 
Lubię tu być

Wysłany: Sro Sty 21, 2009 13:24   

Dokladnie. Po prostu są to absurdy.

renatkanuta 
Domownik

Wysłany: Sro Sty 21, 2009 13:40   

wiadomo, należy dążyc do szczecia wiecznego, ale czy kosztem wyrzekania sie KAŻDYCH dóbr na ziemi ? uwazam, ze dopoki sie nie szkodzi osobom postronnym, każdy ma prawo kierowac swoim życiem jak chce. sa elementy wiary ktore nalezy stosowac <"nie zabijaj- tak owszem, lamiac to , krzywdzimy mase osob- odbieramy komus zycie a rodzina ktora zostaje, przezywa ogromny ból> ale wg mnie kwestia mieszkanie przed slubem razem < co czesto choc nie zawsze laczy sie ze wspolzyciem seksualnym> jest mocno kontrowersyjna i postrzegana przez ogrom ludzi na wiele róznych sposobów.

Mathie 
Administrator

Data ślubu: 19 lipca 2008
Osoba prywatna
Wysłany: Sro Sty 21, 2009 14:22   

renatkanuta napisał/a:
wiadomo, należy dążyc do szczecia wiecznego, ale czy kosztem wyrzekania sie KAŻDYCH dóbr na ziemi ?

Należy dążyć do szczęścia wiecznego, kosztem wyrzekania wszystkiego co nam przeszkadza dojść do świętości.

A cudzołóstwo to nie tylko współżycie przed ślubem, ale różnego typu "zabawy łóżkowe", jeżeli mogę to tak nazwać... Dodatkowo pożądliwe spojrzenia na przedstawicieli płci przeciwnej też są grzechem cudzołóstwa. Katolicy powinni przestrzegać praw Bożych, a nie szukać obejścia... żeby było łatwiej tutaj na ziemi. Trzeba zaufać Panu Bogu, ma On więcej mądrości od nas...

Mieszkanie przed ślubem nie jest wzorem idealnego życia katolika i dlatego nie powinniśmy pokazywać innym, że jest to normalne. Bo później o katolikach wyznawcy innych religii, lub powiedzmy ateiści mówią to sam co teraz możemy przeczytać w tym wątku o księżach. Patrzmy na siebie, a nie mówmy bo taki jeden ksiądz ma jakieś grzeszki to ja mogę ciężko grzeszyć.

WeseleRadom na Facebooku! Zapraszamy.

agusia_najlepsz 
Lubię tu być

Wysłany: Sro Sty 21, 2009 14:31   

Wiesz co zdecydowanie mylisz pojęcia. Wali mnie co robią księża-bo jak już pisałam nie wierzę w księzy tylko Boga. Nie napisalam rónież ze jak oni grzeszą to ja moge i to ciezko!Moje sumienie jest moja sprawa.
Wkurzające jest to, że skoro nas nauczaja jak mamy zyc sami nie potrafia tego przestrzegac!Skoro Bóg jest taki mądry to czemu przed wcześnie zabiera rodziców, pozwalajac jednoczesnie aby wszytskie zule pod monopolowym dozyly 70 albo i wiecej przy okazji kradnac, bijac zony, dzieci?!

renatkanuta 
Domownik

Wysłany: Sro Sty 21, 2009 14:33   

widzisz Mathie, wg mnie, jezeli wspolzyje sie z jednym partnerem, w naszym przypadku narzeczonym/ą i jest swiadomośc, ze zamiezramy spędzic reszte zycia z tym kimś, to seks nie jest złem. jest to akt, w ktorym calkowicie ufamy, kochamy... <nie ma mowy oczywiście o jakichś dowodach miłości> Wierze Panu Bogu, i wiem ze skoro zetknął nas ze soba, pozwolił nam czasem wiele przezwyciężyc i byc ze soba kilka lat, do tego dał nam możliwośc i i slily do planowania małżeństwa, to wiedział co robi. Ufam mu, jak najbardziej ale chce miec wplyw na wlasne zycie po to Bog przeciez dał nam wolna wole.

Pani Reklama
Popatrzcie na mnie

Odpowiedz do tematu