Przesunięty przez: Majka Czw Sie 26, 2010 14:12 |
|
| Autor |
Wiadomość |
czarna
Zadomawiam się

Data ślubu: 02.10.2010
|
Wysłany: Sro Sie 25, 2010 20:42 Kącik kulinarny
|
|
|
|
Pomyślałam,że w tym miejscu jako narzeczone, przyszłe żony lub już poślubione kobietki możemy pochwalić się Naszymi danami, wypiekami jak również możemy wymienić się jakimiś sprawdzonymi wypiekami.
Może Ja zacznę od przepisu słodkiego,wspaniałe ciasteczka oczywiście uwielbiane przez mojego narzeczonego:
Ciasteczka z kleiku ryżowego
Składniki:
* 1 paczka kleiku ryżowego (190 g); bezsmakowego
* 3 jajka
* 1 kostka miękkiego masła (250 g)
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* pół szklanki cukru
* cukier waniliowy (16 g) (niekoniecznie)
* 4 czubate łyżki wiórek kokosowych
* 4 czubate łyżki sezamu
Ponadto:
* dżem do wypełnienia ciastek
Wszystkie składniki połączyć razem, wyrobić.
Formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odległościach (trochę urosną). W każdej kulce zrobić wglębienie okrągłym końcem drewnianej łyżki.
Piec w temperaturze 180ºC przez 20 - 25 minut (piekłam około 15 minut), do ciemnozłotego koloru.
Smacznego |
|
|
|
 |
kinia
Lubię tu być

Data ślubu: 5.06.2010
|
Wysłany: Pon Wrz 27, 2010 16:34
|
|
|
|
Świnki do barszczyku
CIASTO DROŻDŻOWE
400 g mąki pszennej
1 op. suchych drożdży (7g) lub 14 g świeżych
1 jajko
200 ml jogurtu naturalnego
100 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
CIASTO MAŚLANE
150 g mąki
100 g masła
NADZIENIE
np. duszone pieczarki z cebulką
PONADTO
1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do smarowania
białko lekko roztrzepane do sklejania
Z POŁOWY PRZEPISU, gdy świnki mają farsz WYCHODZI - 12 sztuk z dużymi noskami lub 13 szt. z małymi noskami... gdy świnki nie mają farszu - 24-26 sztuk (gdyż nie trzeba podwójnie sklejać)
WYKONANIE:
1. ciasto drożdżowe - wszystkie składniki (pierwszym razem zrobiłam z połowy składników) dokładnie wyrobić. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości. Z racji tego, że z drożdżami miałam pierwszy raz doczynienie, moja miska z ciastem wylądowała pod kołdrą i kocem ciasto wspaniale wyrosło!
2. w międzyczasie można przygotować nadzienie, aby troche wystygło. Świnki można robić też bez nadzienia, ale lepsze są jak jednak mają napchane "brzuszki".
3. składniki na ciasto maślane połączyć i dobrze wyrobić.
4. ciasto drożdżowe po wyrośnięciu połączyć z ciastem maślanym, dobrze wyrobić; do gładkości aby nie było grudek. Rozwałkować na grubość około 5-6 mm (jeśli mają być z nadzieniem, musi być ciut niższe). Wycinać szklanką głowy świnek. Na środek nakładać trochę farszu, tak na jeden ząbek (nie za dużo gdyż będzie trudno skleić). Sklejać z drugim krążkiem smarując białkiem (brzegi). Za pomocą kieliszka wyciąć nos i uszy. Uszy pokroić na 4 części. Naklejać na główki świnek również za pomocą białka. Dziurki w nosie nacinać nożem. Oczy - to goździki, ew pieprz ale trzeba go mocno wcisnąć gdyż po upieczeniu wypada. Bułeczki podczas tych wszystkich zabiegów rosły mi w rękach, więc już ich nie odstawiałam do podwojenia objętości; ale w oryginalnym przepisie był taki nakaz. Gotowe świnki ułożyć na blasze, na folii aluminiowej i posmarować jajkiem z mlekiem. Najlepiej od razu układać na blasze krążek z nadzieniem i potem doklejać kolejne części - wygodniej.
5. Piec około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Pilnować aby się nie spaliły. Musza być rumiane.
Najlepiej smakują od razu na ciepło. Są wspaniałym dodatkiem do czerwonego barszczyku. Oczka raczej wyrzucamy. Są tylko elementem dekoracji:)
Jeśli wystygnął i chcemy je ponownie odgrzać, wystarczy zwilżyć zimną wodą pysiaki świnek i wstawić do piekarnika lub mikrofali na chwilkę (mikrofala 1 minutka, rozgrzany piecyk - 2-3 minutki). |
|
 |
darici
Lubię tu być

|
Wysłany: Sro Sty 19, 2011 19:04
|
|
|
|
| podajcie mi jakies proste i smaczne przepisy bo koncza mi sie pomysly na obiad |
|
 |
malaczarna5
Znam tu każdy kąt

|
Wysłany: Sro Sty 19, 2011 20:20
|
|
|
|
O dobre pytanie darici
Właśnie dziewczynki - jeżeli macie fajne i ciekawe pomysły na obiad (szczególnie drugie danie ) to piszcie! |
|
 |
agagwiazdeczka
Domownik

Data ślubu: 23.06.2012
Osoba prywatna
|
Wysłany: Sro Sty 19, 2011 23:52
|
|
|
|
a jadłyście spaghetti 4 serey z brokułami?
co prawda kupne i z torebki, ale mnie smakują:) |
|
 |
i.t.d.
Znam tu każdy kąt

Data ślubu: 14.05.2011
|
Wysłany: Czw Sty 20, 2011 08:20
|
|
|
|
ja jak nie mam pomysłu i czasu to robie rybke z porem - mrożona panga i biała część pora - smaże razem, do tego ziemniaczki z koperkiem i odrobiną chrzanu 20 minut i obiad z głowy... mniam |
|
|
|
 |
darici
Lubię tu być

|
Wysłany: Czw Sty 20, 2011 12:38
|
|
|
|
a z miesem dania??? |
|
 |
i.t.d.
Znam tu każdy kąt

Data ślubu: 14.05.2011
|
Wysłany: Czw Sty 20, 2011 12:47
|
|
|
|
Schab+papryka+cebula dusimy razem z odrobiną wody. Ziemniaczki do tego. Mój M bardzo lubi |
|
|
|
 |
agagwiazdeczka
Domownik

Osoba prywatna
|
Wysłany: Czw Sty 20, 2011 12:55
|
|
|
|
| z mięsa to polecam piers w panierce z ananasem i serem:) plus pieczonne ziemniaki i surówka z czerwonej kapusty z majonezem |
|
 |
czarna
Zadomawiam się

|
Wysłany: Czw Sty 20, 2011 16:46
|
|
|
|
Podaje przepis na zupę meksykańską, jest pyszna, troszke pikantna choć według uznania. Mój mąż ją uwielbia
60-70 dag wołowinki
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
2 cebule
sól, pieprz
ostra papryka,
zioła różne
przecier pomidorowy według uznania
2 papryki
Wołowinę pokroić w kostkę podsmażyć na rozgrzanym oleju. Wrzucić pokrojoną cebulką. , zalać gorąca wodą z kostka rosołową i dusić pod przykryciem aż mięsko zmięknie. Wody ma być tyle, żeby dobrze przykryła wołowinę. Przyprawic solą i pieprzem. Dodać odcedzoną kukurydzę,i przelaną woda czerwoną fasolkę, pokrojona w kostke paprykę i znowu poddusić. Zabarwić przecierem pomidorowym, doprawić papryką ostrą a na końcu ziołami. Zupę trzeba troszkę zaprawiać mąką.
Podawać ze świeżym pieczywem, najlepiej jakąś bułką.
Smacznego |
|
|
|
 |
malaczarna5
Znam tu każdy kąt

|
Wysłany: Czw Sty 20, 2011 21:06
|
|
|
|
Ja mogę polecić tortille z warzywami Pycha
placki tortilla - najlepiej śródziemnomorskie
serek śmietankowy
papryka czerwona i zielona
kukurydza
sałata lodowa
cebula (mała główka)
pomidor
ogórek zielony
ser feta
sos włoski
sól,pieprz do smaku
paprykę czerwoną i zieloną kroimy w cienką kostkę,to samo ogórek, cebula,pomidor - kroimy w cienką kostkę i wsypujemy wszystko do miski.Dodajemy odcedzoną kukurydzę.Kroimy na cienko sałatę lodową i też dodajemy do miski z warzywami.
Rozcieńczamy z wodą i olejem sos włoski (z torebki) i polewamy warzywa i wszystko mieszamy przyprawiając solą i pieprzem.Odcedzamy aby było jak najmniej sosu.Na koniec dodajemy ser feta pokrojony w drobną kostkę.
Smarujemy placki tortilla serkiem śmietankowym i nakładamy cienką warstwę naszej sałatki warzywnej.Zawijamy jak naleśniki.
Można pokroić nasze tortille w paski i przełożyć wykałaczką żeby się nie rozwaliły.
Można je podawać jako przystawki
Ale mówię Wam pychota!!! |
|
 |
agagwiazdeczka
Domownik

Osoba prywatna
|
Wysłany: Czw Sty 20, 2011 22:27
|
|
|
|
a ja ostatnio kupiłam warzywa na patelnie po chińsku i pierś z kurczaka.
wrzuciłam do garnka na maśle warzywa, gotowałam około 15 minut, pozniej pierś pokroiłam w paseczki, dodałam przyprawe gyros.
dorzuciłam do warzyw dusiłam 10 minut, po czym posoliłam, pieprz dodałam, czerwona papryka ostra, czosnek granulowany, curry, i przyprawę do dań chińskich, podlałam wodą i gotowałam jeszcze 10 minut. pozniej podałam z ryżem, boskie było, wszyscy jedli aż im sie trzęsły uszy:) |
|
 |
Pani Reklama Popatrzcie na mnie

|
|
|
|