|
|
| Autor |
Wiadomość |
Mathie
Administrator

Data ślubu: 19 lipca 2008
Osoba prywatna
|
Wysłany: Pon Mar 17, 2008 21:09 Atuty przedmałżeńskiej czystości
|
|
|
|
Parę przemyśleń a propos czystości przedmałżeńskiej. Krótki artykuł do przeczytania i przemyśleń
Co daje Ci poczekanie z rozpoczęciem życia seksualnego do chwili zawarcia ślubu?
1. Przede wszystkim daje Ci wolność od lęku: "A może zaraziłem się jakąś chorobą?" "Może jestem w ciąży?" (dalsze zmartwienia pojawiają się, jeśli rzeczywiście tak się stało). "Czy ktoś nie pomyśli, że jestem łatwa?" "Czy rzeczywiście mnie kocha, albo chodzi mu tylko o seks?" itd.
2. Daje Ci wolność od emocjonalnych zranień, np. poczucia bycia wykorzystywaną, używaną, porzuconą albo poczucia winy, że "wykorzystałem ją".
3. Daje Ci wolność do skoncentrowania się na realizowaniu ważnych życiowych zadań czy ideałów. Wszystkie obawy i lęki spowodowane grzechami nieczystości, niesłychanie angażują i wprowadzają w życie nieład. Unikając ich, będziesz miał większą wolność kształtowania swojego życia w sposób pełny i godny.
4. Daje Ci wolność od uzależnienia seksualnego podobnego do uzależnienia od alkoholu czy narkotyków. Dostarczenie sobie kolejnej dawki seksu staje się dla erotomana tym, czym zdobycie kolejnej butelki dla alkoholika. Osoby uzależnione od seksu są egoistyczne, oszukują i wykorzystują innych. Czystość przygotowuje Cię do cieszenia się seksem w małżeństwie. Nie będzie on wtedy uśmierzaniem nałogu, ale wolnym darem z siebie, który prawdziwie uszczęśliwia obu małżonków.
5. Daje Ci wolność do lepszego poznania drugiej osoby i zdecydowania, czy jest dobrym dla Ciebie kandydatem na męża (żonę). Łatwiej Ci będzie określić, jaki on (ona) rzeczywiście jest i jakie są jego (jej) faktyczne zamiary w stosunku do Ciebie. Łatwiej Ci będzie także określić swoje własne uczucia i zamiary. Decyzja o wyborze męża (żony) jest jedną z najważniejszych w życiu i wiele od niej zależy. "Jakoś się wszystko ułoży" - to marna filozofia. Lepiej wziąć odpowiedzialność za swoją przyszłość.
6. Zachowanie czystości uczy pokonywania własnego egoizmu, uczy samozaparcia, ofiarności, odpowiedzialności, a więc prawdziwej miłości, która jest podstawą dobrego małżeństwa i rodziny.
7. Przez zachowanie czystości stajesz się dla innych bardziej atrakcyjnym kandydatem (kandydatką) na męża (żonę). Któż poważny chciałby mieć za męża mężczyznę, który "lata za dziewczynami", albo za żonę kobietę, która jest "łatwa". Będziesz odbierany jako ktoś nietuzinkowy.
8. Przez zachowanie czystości stajesz się przykładem i umocnieniem w dobrym dla innych.
9. Czystość utwierdza Cię na drodze do Boga i wprowadza w orbitę dóbr niewypowiedzianie wielkich: dóbr nadprzyrodzonych, wiecznych.
Autor: Jan Bilewicz - "Miłujcie się"
Źródło: www.adonai.pl |
_________________ Zapraszam do rejestracji i wypowiadania się na forum
WeseleRadom na Facebooku! Zapraszamy.
|
|
|
|
 |
renatkanuta
Domownik

Data ślubu: 5 czerwca 2010
Pomogła: 1 raz Wiek: 24 Dołączyła: 07 Kwi 2008 Posty: 1832 Skąd: Radom
|
Wysłany: Pią Sty 23, 2009 15:47
|
|
|
|
1. jezeli jest sie wiernym partnerowi, to choroa nie jest mozliwa. tak samo po slubnie mozna sie zarazic, jak jest choroba. 'Łatwa' ? Mowmy o sypianiu z narzecznym, a nie z watachą kolesi z osiedla..... Kochajacy facet nie pomysli 'o moja narzeczona jest latwa, oddała mi sie' tylko bedzie z tego dumny.
2. Jak facet/kobieta kocha, nie rzuci.. stara sie zniszczyc i pokonac przeciwnosci, trwajac w zwiazku i razem będac mimo wszystko. nie ma tu mowy, ze przed slubem dwoje kochajacych sie ludzi uprawia seks, z czego jedna jest wykorzystwana. Uprawia sie seks, bo się chce a nie bo 'chlopak mi każe'
3. jezeli postawie sobie za cel: skonczys studia, obronic sie, znalesc prace- co mi w tym seks przeszkadza? chyba ze wtedy, gdy partner nas naciska, i decydujemy sie 'bo on/ona chce' wtedy mozna sie z tym meczyc, owszem
4. seksoholizm to patologia. Mowmy o seksie partnerskim, kochamy sie bo chcemy a nie bo musimy ... Seksohiolikiem mozna sie stac po slubie, po 40tce.. a nawet pozniej.
5. hmm .. seks jest jednym z elementów poznana sie. Czy partner potrafi zadbac o nas, nasze odczucia, uczucia.. czy jest egoista i w lozku mysli tylko o sobie, czy zalezy mu na naszej satysfakcji.. a co jak po slubie okazuje sie ze facet mysli o sobie, 'bzyknie' kobiete dla wlasnej rozkoszy.. a co z nia ??
6. a czy bezpieczny seks nie jest odpowiedzialny ? czy fakt, ze dbamy o kogos, czyjas satysfakcje, rozkosz ... nie jest dowodem na to, ze nie jestesmy egoistami ? Chyba to, ze sie zabezpiecza podczas seksu jest dowodem na to, ze kochamy i nie chcemy za wczesnie zmieniac naszego zycia, facet dba o kobiete zeby nie musiala za wczesnie matkowac ... to za malo ???
7. Ponownie mowie: glupota jest uprawiac seks z wieloma. mowa tu jest o seksie przedmalżeńskim, z osoba z ktora chce sie zestarzec. a nie z 'pierwszym/a lepszym/a .
8. a czy z kazdym o swoich sprawach intymnych sie rozmawia ? czy sasiedzi wiedzą, czy jestem dziewica czy nie? a czy dzieci w okolicy moga sie zdemoralizowac niewiedząc nic na tem temat o mojej osobie ?
9. czyli za zycia wyrzekamy sie wszystkiego, bo za 80/40/5 lat czeka nas smierc ? Chyba chodzi o to, zeby kazdy byl szczesliwym umial sie tym podzielic z innymi, i nie krzywdzil innych sam bedac szczesliwym
text by renatkanuta |
|
|
 |
agusia_najlepsz
Lubię tu być

Data ślubu: 10.07.10
|
Wysłany: Pią Sty 23, 2009 16:54
|
|
|
|
| No genialne! |
|
 |
_karolcia_
Lubię tu być

Data ślubu: 2 październik 2010
|
Wysłany: Pią Sty 23, 2009 18:02
|
|
|
|
hehehe bardzo dobrze to zinterpretowałaś gratulacje dla Ciebie renatkanuta, w zupełności się z tym zgadzam |
|
 |
Mathie
Administrator

Osoba prywatna
|
Wysłany: Pią Sty 23, 2009 18:29
|
|
|
|
Renatkanuta, teksy był wklejany w marcu. Nie wiedziałem wtedy o Waszych poglądach i nie atakowałem Was tym tekstem. Mam nadzieję rozumiecie to. Teks jest ogólnie napisany, a Ty piszesz jakby był adresowany do Ciebie. Rozumiem, że nie wszystkie punkty Ciebie dotyczą, ale nie możesz pisać, że coś jest bzdurą. W tekście jest sama prawda. Są różne zagrożenia i trzeba to przyznać, a nie jak mnie to nie dotyczy to jest to głupota...
Bardzo wszystko ładnie, zgrabnie opisujesz i interpretujesz jednak z nauką Jezusa to nie ma wiele wspólnego i to boli. Rozumiem, że różne są filozofie życia, ale wszędzie tutaj rozchodzi się o to, że ludzie biorąc ślub w Kościele katolickim nie mają pojęcia o jego sensie...
Przykro mi czytać to jak naginane są przykazania Boże, żebym tylko "ja był w porządku" |
|
|
|
|
 |
renatkanuta
Domownik

|
Wysłany: Pią Sty 23, 2009 23:05
|
|
|
|
Mathie, ja nie neguje Boga i Jego nauki, ja patrze realnie na zycie. i wcale nie napisałam, ze tym textem atakujesz nas. a skoro ja go czytałam to odnioslam go do swojego zycia, nie moge sie za innych wypowiadac |
|
|
 |
renatkanuta
Domownik

|
Wysłany: Pią Sty 23, 2009 23:13
|
|
|
|
Cytat: 'Przykro mi czytać to jak naginane są przykazania Boże, żebym tylko "ja był w porządku'
Czuje sie lekko urazona, aczkolwiek nie wiesz kim jestem, nie wiesz jakim jestem czlowiekiem. Bo kazdy popelnia bledy i kazdy grzeszy, nie wiesz tez jakie popelnbiam dobre uczynki wobec bliźniego, i nie wiesz co czuje. Taki poglad mam akurat na ta sprawe co nie znaczy ze naginam wszystko co mowil Bog..... |
|
|
 |
agusia_najlepsz
Lubię tu być

Data ślubu: 10.07.10
|
Wysłany: Sob Sty 24, 2009 00:19
|
|
|
|
Wydaje mi się, że gdybyśmy nie wiedziały co oznacza Sakrament Małzenstwa to bysmy sobie zyly w "grzechu" na tzw.kocia lape. Poglady pogladami, wiara wiarą, ale to Wasze nawracanie...tylko sie nie obrazcie wyglada jakbyscie byli z sekty.
Wiecie czemu inne religie nas nie rozumieja?bo zarliwi i czesto hipokryci katolicy nie sa otwarci na innych, nie sa tolerancyjni, nie potrafia otwarcie dyskutowac i wymieniac opinii z innymi wyznawcami,tylko od razy narzucaja im swoja wiare-tak i koniec.Tak jest napisane i tak ma byc. Wiele rzeczy w naszej wierze jest tradycja , ktora kiedys ktos na soborze, jakis papiez...cos ktos napisal, powiedzial.Ludzie sa tylko ludzmi, naszym losem jest bladzic. A jesli chodzi o Wasze nawracanie, to jak Wy tak wszytskich nawracie to współczuje. Znam bardzo wiele osob duchownych i osob zwiazanych z kosciolem. Ale nigdy w czasie rozmowy nie atakuja mnie i tego co robie, nawet jesli nie zawsze postepuje tak jak trzeba nikt mnie nie ocenia i krzyczy do ucha-ty grzesznico. Ich wyzszosc polega nie tylko,ze wierza mocniej niz ja, ale przede wszytskim potrafia SLUCHAC i WYJASNIAC, nie przytaczaja w kolko cytatow z biblii, czyiś wypowiedzi.Po prostu dyskutuja i pomagaja zrozumiec. Wiedza jak dotrzec do kogos kto ma watpliwosci. Dlatego,zeby nawracac trzeba wiedziec jak to robic zeby komus bardziej nie obrzydzic. Na szczescie mnie nikt nie musi nawracac. |
|
 |
Mathie
Administrator

Osoba prywatna
|
Wysłany: Sob Sty 24, 2009 11:02
|
|
|
|
Nawracanie nawracaniem. Ale słysząc takie herezje wypisywane na tym forum musiałem zareagować. Gdyby nie ja to zostałoby na tym, że seks przed ślubem, antykoncepcja, wszystko jest zdrowe i dobre. Niestety tak nie jest i ja to piszę. Wy macie prawo uważać tabletki antykoncepcyjne za dobre na wszystkie choroby, seks przed ślubem za miłość przez wielkie M, a ja mam prawo to negować. Wy czujecie się atakowani, ja też mógłbym się tak czuć. Wasze poglądy są negowane przeze mnie, a moje poglądy przez Was. Tylko ja nie piszę na każdym kroku "jakie Wy głupie jesteście", a w moją stronę każdy kto się ze mną nie zgadza już mi to napisał, pośrednio przynajmniej.
Przepraszam, jeżeli kogoś osobiście uraziłem, nie miałem tego na celu. Nie mam na celu nawracać wszystkich. Wszystko co piszę jest do przemyślenia i nikogo nie przymuszam do niczego. |
|
|
|
|
 |
renatkanuta
Domownik

|
Wysłany: Sob Sty 24, 2009 11:11
|
|
|
|
| Absolutnie nie uwazam Cie za glupiego.. Nigdy tak nie napisałam, ani nie pomyslałam. Nie mnie zwyczajnie to oceniac, a oczywista sprawa jest ze masz prawo miec swoje zdanie. |
|
|
 |
Mathie
Administrator

Osoba prywatna
|
Wysłany: Sob Sty 24, 2009 11:18
|
|
|
|
I wymieniajmy te zdania, a wszystko będzie ok
Bez tekstów "użytkowniku X pomyśl co piszesz, co Ty piszesz, zastanów się itp". Wprowadzają niemiłą atmosferę.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
 |
renatkanuta
Domownik

|
Wysłany: Sob Sty 24, 2009 11:24
|
|
|
|
dobrze, w takim razie przepraszam jesli moj zwrot Cie urazil, nie mialam tego na celu. wybacz.
pozdrawiam rowniez |
|
|
 |
Pani Reklama Popatrzcie na mnie

|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
 |
| Ostatnie tematy
 |
|