|
|
| Autor |
Wiadomość |
kasiek
Znam tu każdy kąt

Data ślubu: 09.10.2010
|
Wysłany: Wto Lut 09, 2010 16:36 Ślub w innej parafii
|
|
|
|
Co myślicie na temat "łamania" tradycji i brania ślubu, nie w parafii narzeczonej jak nakazuje tradycja, tylko w parafii narzeczonego? chciałabym rozpocząć rozmowę na ten temat.
My właśnie podjęliśmy taką decyzję że weźmiemy ślub w parafii mojego Narzeczonego i co się ostatnio dowiedziałam pewna osoba z mojej rodziny jest tym oburzona.... |
|
 |
narzeczona
Lubię tu być

Data ślubu: 24.09.2011
Osoba prywatna
|
Wysłany: Wto Lut 09, 2010 18:25
|
|
|
|
| Dla mnie to nie ma znaczenia, jeśli nie jesteś w żaden szczególny sposób związana ze swoim kościołem parafialnym to nie widzę przeszkód żeby wziąć ślub gdzie indziej. Przecież Bóg jest w każdym kościele. |
|
|
|
 |
kasiek
Znam tu każdy kąt

|
Wysłany: Wto Lut 09, 2010 18:43
|
|
|
|
żebyśmy się dobrze zrozumieli, zakładając ten temat nie miałam na myśli się was poradzić czy coś...Bo my się zdecydowaliśmy i nic tego nie zmieni...
Chciałam żeby się rozwinęła luźna rozmowa na ten temat:) |
|
 |
pieguska
Zadomawiam się

Data ślubu: 20.11.2010
|
Wysłany: Wto Lut 09, 2010 19:29
|
|
|
|
| powiem tak: kazde nowinki ktore wylamuja sie z ogolnie przyjetej tradycji slubnej i weselnej beda obgadywane(krytykowane badz chwalone) takze nie ma co sie przejmowac...w tym dniu liczy sie tylko para mloda i nikt poza tym:)a goscie maja byc swiadkami wkraczania w nowy etap zycia a nie instytucja "pan/i dobra rada":) pozdrawiam:) |
|
 |
andzik1109
Lubię tu być

|
Wysłany: Wto Lut 09, 2010 19:52
|
|
|
|
my od razu zdecydowaliśmy się, że nasz ślub na pewno nie odbędzie się w mojej parafii, a jest nią Katedra. Zdecydowaliśmy się na Garnizon.
Według mojego P. i mnie decyzja, gdzie powinien odbyć się ślub należy wyłącznie do narzeczonych, bo to przecież ich ślub. Jeśli komuś to się nie podoba to już jego problem, mógł mieć ten ktoś do powiedzenia na swoim ślubie (hehe chyb, że to stara panna lub stary kawaler).
Kasiek głowa do góry to Wasz ślub więc cieszcie się tym, a czyjeś oburzenia puść gdzieś, niektórzy niedługo będą oburzać się, że kolor wiązanki będzie zbyt ostry.
ech jak to dobrze, że my mamy fajną rodzinkę |
|
 |
kasiek
Znam tu każdy kąt

|
Wysłany: Wto Lut 09, 2010 20:10
|
|
|
|
hehe tak się składa że i kolor wiązanki chcę dość nietypowy bo czarny albo ciemno bordowy lub granatowy wpadający w czarny...
Rodzinkę mam spoko ale jak wszędzie znajdą się tacy co chcą narzucić swoja wolę albo po prostu zazdroszczą cudzego szczęśćia.
My zdecydowaliśmy się na parafię narzeczonego w kilku przyczyn. po 1. ja ze swoją nie czuję się w ogóle związana tutaj należę od niedawna bo mieszkam tu od niedawna. jakbym miała brać slub w swojej parafii z którą jesem związana to byłaby to parafia świętej Rodziny w Radomiu. Znacznie bardziej czuję się związana duchowo z parafią w Orońsku i lubię tam chodzić na msze(nie należę do osób bardzo uduchowionych).
Poza tym mój Narzeczony ma samych braci i chcieliśmy zrobić przyjemność ego rodzicom żeby choć jeden syn brał śłub u nich.
Nie należę również do osób które oddają się ślepo tradycji nawet jeśli im to nie po drodze.
W sumie to nawet pasowało mojemu Narzeczonemu i nawet nie przypominam sobie rozmowy na ten temat bo to było oczywiste że weźmiemy ślub tam...i to jest tylko nasza decyzja i nic nikomu do tego.
Ale powiem szczerze że się trochę wkurzyłam...Jak osoba trzecia może się do takich rzeczy wtrącać ehh... |
|
 |
malaczarna5
Znam tu każdy kąt

|
Wysłany: Wto Lut 09, 2010 21:03
|
|
|
|
Ja też nie biorę ślubu w swojej parafii,gdyż nie czuję z tą parafią jakieś szczególnej więzi...od kilku lat uczęszczam z rodziną do innej parafii, gdyż tam mamy bliżej i Kościółek jest o wiele ładniejszy,przyjemniejszy,jaśniejszy niż moja parafia...
Jeden problem spędzał mi sen z powiek...musiałam mieć ze swojej parafii zaświadczenie od proboszcza,że nie ma przeciwwskazań,że mogę zawrzeć Związek Małżeński w innej parafii...no a proboszcz z mojej parafii nie za bardzo chce wydawać takowe zaświadczenia...wypytuje się a dlaczego tam a nie tu i takie różne...ech...ale udało się Oczywiście musiałam podać argumenty dlaczego nie w tej parafii a w innej chcę wziąć ślub...pomarudził ale wydał zaświadczenie |
|
 |
martuś88
Lubię tu być

Data ślubu: 14.08.2010
|
Wysłany: Wto Lut 09, 2010 21:31
|
|
|
|
to jest tylko tradycja, tak sie po prostu przyjęło, ale uważam, że narzeczeni mają prawo wyboru w jakiej parafii chcą się pobrać. Tak jak pisałyście powody mogą być różne. Moja kuzynka ma parafie w Katedrze np ale nie brała tam ślubu ze względów finansowych (pewnie wiecie jakie są tam "ceny") bo miala skromne wesela a poza tym od lat chodziła z narzeczonym do jego parafii na msze. Ja jestem ze swoja parafia bardzo zwiazana od ponad 15 lat i np nie wyobrażam sobie brac ślubu gdzies indziej, i by mszy nie prowadził nasz wspaniały proboszcz, ktory mnie zna od małego. Ale kazdy ma prawo wyboru do tego, w końcu liczy sie sakrament a nie kto i gdzie go udziela.
A z tym, że komus to sie nie podoba nie ma co sie martwić, ja juz wiem z doswiadczen z wesel u mnie w rodzinie ze wszystkim sie nigdy nie dogodzi, kazdy bedzie na cos narzekał, cos mu sie nie bedzie podobac, nie ma co sie przejmować, tego dnia Wy jestescie najważniejsi i powinniscie robic wszystko w zgodzie ze soba i z tym czego Wy chcecie |
|
 |
aneti87
Zadomawiam się

|
Wysłany: Sro Lut 10, 2010 20:35
|
|
|
|
Trafny temat kasiek....ja też nie chce ślubu w swojej parafii, nie lubie proboszcza a poza tym kościół jest duży, ponury, zimny, a zdjęcia w nim wychodzą tragiczne...ceny też nie są niskie, mimo że powinno być "co łaska". Równiez wybiore parafie Narzeczonego albo nawet całkiem inny kściół....Tych argumentów które Wam przytoczyłam proboszczowi nie podam bo mnie wyklnie, więć w grę będą wchodzić drobne kłamstewka. W mojej parafii podobno trzeba jakąś "licencję" od proboszcza wziąść na ślub w innej parafii, hehe Ślub to najpiekniejszy dzień w zyciu kobiety i każda chciał by czuć sie wyjatkowo w tym dniu, a w moim kościele tak się czuła nie będę. Boje sie opinii osób z rodziny, ale przecież Bóg jest jeden i w każdym kościele mogę zawrzeć związek małżeński. A tak na dobrą sprawę to wchodzimy w nowe życie więc niech to będzie i nowy kościół, w moim przypadku ten do którego będę należała po przeprowadzce. |
_________________ oto jest miłość...Dwoje ludzi spotyka się przypadkiem,
a okazuje się,
że czekali na siebie całe życie... |
|
|
|
 |
renatkanuta
Domownik

Data ślubu: 5 czerwca 2010
Pomogła: 1 raz Wiek: 24 Dołączyła: 07 Kwi 2008 Posty: 1832 Skąd: Radom
|
Wysłany: Sro Lut 10, 2010 20:51
|
|
|
|
| ja choc biore w swojej parafii ( a jest ona od razu parafia mojego M) nie widze ZADNYCH przeciwskazan do brania slubu w dowolnym innym kosciele. Mimo, iz ja sobie tego nie wyobrazam, bo z moim Kosciolem jestem zzyta, na palcach u rak moge policzyc przez 22 lata wizyty w innym kosciele ( ktore wynikly z pewnych okolicznosci ) . ale jak najbardziej popieram fakt, azeby brac tam slub gdzie mlodzi czuja sentyment, gdzie chodza i tam gdzie poprostu CHCA. ;-) |
|
|
 |
i.t.d.
Znam tu każdy kąt

Data ślubu: 14.05.2011
|
Wysłany: Nie Lut 21, 2010 11:34
|
|
|
|
U mnie jest taka sytuacja ze moja parafia jest na Zamłyniu - Bazylika Św. Kazimierza, a małżonek jest w parafii Katedry wiec liczył że bede chciała w Katedrze. Bo że ludzie to marzą żeby tam sie pobrać i takie tak... Mnie sie osobiście moj kościół bardzo podoba i nie wiedze powodu żeby zmieniać tradycje. a poza tym w mojej parafii jest o kilkaset złotych taniej ;P |
|
|
|
 |
agusia_najlepsz
Lubię tu być

Data ślubu: 10.07.10
|
Wysłany: Nie Lut 21, 2010 12:03
|
|
|
|
| W zyciu bym nie chciala slubu w katedrze. Natomiast nie widze przeszkod zmiany kosciola. Gdyby nie to,ze mamy sale w Kosowie zmienilibysmi nasza parafie na taki romantycnzy kosciolek w Jedlni. Niestety nie widze tego ,zeby najpierw jechac do jedlni na slub a pozniej wracac do Kosowa. Co prawda wszyscy sa zmotoryzowani i nie byloby problemu,ale wszystko by sie wydluzylo w czasie. |
|
 |
Pani Reklama Popatrzcie na mnie

|
|
|
|