Baza firm promocja

Szukaj Szukaj  Użytkownicy Użytkownicy  Statystyki Statystyki Rejestracja Rejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Mathie
Nie Sie 16, 2009 14:34
Zwyczaje w parafiach:)
Autor Wiadomość
agusia_najlepsz 
Lubię tu być

Data ślubu: 10.07.10
Wysłany: Wto Wrz 15, 2009 08:25   

Ksiadz Poniewierski-cala Polska słyszała?ja sie wlasnie dowiedzialam.Sorry,ale to ze ksiadz udzieli sakramentu za darmo to czyni go bohaterem narodowym?A z doswiadczenia wiem,ze ów proboszcz ma kase w oczach-wiec juz sobie wyobrazam,jak wyglada wizyta pary,ktorej nie stac na slub....Bez obrazy uczuc. Co łaska-znaczy co łaska. W katedrze akurat co łaska znaczy-ceny zaczynają się od.... ;) moja siostrzenica była chrzczoba w kościółku w jedlni-i tam na pytanie ile?Uslyszeli: co łaska.Każdy daje tyle na ile go stać.Jeśli państwo nie macie, też mała ochrzczę!Nie wyobrazam sibie, zeby w katedrze tak bylo.

Zgadzam sie z renata, nie dosc ze sie placi za wszystko plus za cos czego nie chce, to zostaja po nas piekne dekoracje.Ale swoja droga ciekawe jaka mine by mial proboszcz jakbysmy zawinely kwiatki po slubie? :mrgreen:

ella 
Zadomawiam się

Wysłany: Wto Wrz 15, 2009 09:57   

zgadzam się z dziewczynami. za darmo udzielą ślub ale tylko pod warunkiem, że ktoś najpierw przyjdzie i poprosi o taką łaskę-dla wielu osób to oznacza upokorzenie iść i powiedzieć nie stać mnie. Gdyby zaś była zasada co łaska: każdy by dał ile go stać i na ile uważa. albo niech istnieje jedna stawka ale obejmujaca wszystkie koszty i udzielenie ślubu i organistę i kościelnego. Brawa dla księży takich jak pisze Agusia o ksiedzu z Jedlni. i zeby nie było nieporozumień- nie znaczy to , ze uważam ze ksieża czy koscielni nie zasługują na wynagrodzenie, uważam tylko że pazerność osobom duchownym nie przystoji.

_karolcia_ 
Lubię tu być

Data ślubu: 2 październik 2010
Wysłany: Wto Wrz 15, 2009 11:42   

Chyba każdy się zgodzi że są księża tacy prawdziwi z powołania dla których pieniądze nie grają największej roli i tacy którzy traktują bycie księdzem jak zawód. Znam księdza który jest naprawde powołanym człowiekiem od Boga jest aniołem nigdy nie przywiązywał wagi do pieniędzy poruszał się zdechłym maluchem tylko żeby szybko dotrzeć do kogoś kto go potrzebował bardzo ubolewałam po jego wyjeździe z mojej parafi (wyjechał na misje) na sam jego widok i głos jak zwracał się zawsze do nas "moje owieczki" robiło się człowiekowi lepiej na sercu.
Takich księży jest zdecydowanie za mało i niestety przeważają księza chciwi którzy na wszystkim widzą pieniądze jeżdżą takimi samochodami że mi się nawet nie śni taki mieć, trzeba się z tym niestety pogodzić bo świata nie zmienimy.
Ceny w kościołach są powalające za uroczystości nie chce już tutaj mówić o który kościół chodzi bo to nie w tym sens ale jak moja koleżanka usłyszała cene za ślub powiedziała że to dla nich za dużo i tyle nie ma i pójdzie do parafi narzeczonego to ksiądz powiedział że na to samo jej wyjdzie bo tyle samo bedzie musiała zapłacić za wydanie dokumentów, a na koniec skwitował że jak chcą to może im fakture wystawić!! To poprostyu paranoja

agusia_najlepsz 
Lubię tu być

Data ślubu: 10.07.10
Wysłany: Wto Wrz 15, 2009 12:59   

Zgadzam sie z Toba karolcia-takich ksiezy jest zdecydowanie za malo. A co do Twojej kolezanki...szczyt chamstwa-jak mozna sie tak zachowac?!

Mathie 
Administrator

Data ślubu: 19 lipca 2008
Osoba prywatna
Wysłany: Wto Wrz 15, 2009 17:16   

Wiadomo, że księża są różni, są grzeszni tak jak i każdy z nas. Czasami robi się z księży nadludzi. Cieszę się, że piszecie też o tych dobrych przykładach, bo naprawde ich też jest wiele.

Brania pieniędzy za ślub jednak bym tak nie demonizował. To, że księża podają konkretną kwotę to też często bierze się z tego, że Młodzi pytają o konkretną kwotę, bo niektórym może być głupio dać mniej niż inni dają.

Lusia napisał/a:
u mnie w parafii koscielny dostaje pensję wiec z tego powodu uważam że nie powinno sie dawać dodatkowych opłat. bo to tak jak dawać "prezenty" lekarzom.
a jeśli ksiadz nie płaci koscielnemu to cóż.. postepuje niezgodnie z prawem. Chyba, że to wolontariat... ale za wolontariat sie nie płaci. i koło się zamyka.

Nie porównałbym dorzucenia do pensji kościelnego powiedzmy 50zł z dawaniem "prezentów" lekarzom, którzy często bez tych prezentów nie kiwną palcem nawet...
Powiedzmy, że ślub kosztuje 500zł, a dodatkowo trzeba organiście i kościelnemu dopłacić 200zł. Czyli uważacie, że w porządku by było zapłacić za ślub 700zł, a poza tym nic więcej (ksiądz by się zajmował rozliczaniem kościelnego i organisty), a płacenie 500zł za ślub i dodatkowo 200zł nie jest w porządku? Przecież nie ma tutaj żadnej różnicy :)
Jednak pewnie chodzi Wam o to, żeby było co łaska i 200zł powiedzmy miałoby załatwić już wszystko...

WeseleRadom na Facebooku! Zapraszamy.

renatkanuta 
Domownik

Data ślubu: 5 czerwca 2010
Pomogła: 1 raz
Wysłany: Wto Wrz 15, 2009 17:55   

w mojej parafii bylo 2 ksiezy ktorych niestety juz nie ma. to byli KSIĘŻĄ z POWOŁANIEM. skromni, uczciwi, życzliwi i pomocni. i gdyby każdy z Księzy postępowałw taki spoob, wiele ludzi zmieniło by zdanie. wiem ze ludzie sa grzeszni, ale trzeba pamietac ze nie kazdy czuje powołanie od Boga, tak jak nie kazdy zostaje lekarzem czy nauczycielem. wiec zdanie : ' Czasami robi się z księży nadludzi ' uważam za dziwny wykręt, gdyż księza sa po to zeby niesc dobro i pomoc a nie zeby życ z tac i datków od parafian. niestey małych Rydzyków jest coraz wiecej. pozdrawiam.

Jesteś naszym największym sukcesem... :*

Liziii 
Znam tu każdy kąt

Wysłany: Wto Wrz 15, 2009 19:20   

A czemu 200zł mialoby nie zalatwic "wszystkiego" - jak napisales Mathie? Skoro ja moge przyoszczedzic na pewnych kwestiach bo chce miec pieniadze na kilka rzeczy na ktorych MNIE zalezy, to czemu mialabym nagle szastac pieniedzmi "co łaska" i dac 1000zł skoro można 200? Ksiadz tez człowiek. Oczywiscie rozumiem podnioslosc chwili i wartosc tego momentu, jakim jest przyjmowanie ślubu.. ale podchodząc realistycznie - to jest "praca" ksiedza. On ma prawo udzielac slubu wiec do niego się z tym przychodzi. Dlaczego nagle mialabym jego prace przeceniać nad prace innych ksieży, którzy byc może proponują inne opłaty? Albo moze - zadowalają ich niższe stawki lub ta faktyczna "co łaska". Dla mnie wydatek rzędu 500zł za ślub + dodatkowe opłaty (własnie koscielny, organista) + te ktorych nie zanosze do kancelarii, ale dotyczą ślubu i kosciola (kwiaty, dojazd) to byłby duże koszty. A gdy "gaża" dla księdza wzrasta, wzrasta też ta suma i robi się juz niemała liczba.
I nie przemowi do mnie argument (pisze o tym na wszelki wypadek) ze skoro decyduje sie na slub to powinnam byc gotowa na koszty. Jestem gotowa poniesc pewne koszty, z innych jestem w stanie zrezygnowac ;) A jeszcze inne staram sie sprytnie umniejszyc jesli nie umiem lub nie moge ich wykreślic z kosztorysu. Prosta ekonomia.
Moze spojrzycie na to ze strony "to tylko 500zł w tych kilkudziesięciu tysiącach ktore przyjdzie zapłacic za slub i wesele razem" - ale patrzac na samą liczbę, to 500zł to dla mnie dużo pieniedzy..

narzeczona 
Lubię tu być

Data ślubu: 24.09.2011
Osoba prywatna
Wysłany: Sro Wrz 16, 2009 00:04   

Nie będę się rozpisywała nad moralnością czy zachłannością księży tylko powiem co mnie dziwi. Wszyscy krzyczą oburzeni, że ksiądz zażyczył sobie 700 zł, a przy okazji te same osoby płacą bez mrugnięcia okiem 4 tys dla zespołu i tu nikt się nie oburza że za dużo.Takie jest życie ceny rosną i wszystko kosztuje. Dla mnie to ślub kościelny jest najważniejszy bo przystępuje do sakramentu, który dla mnie ma ogromne znaczenie. Dziwią mnie panny młode, które płaczą że ksiądz zawołał za dużo po czym lekką ręką wydają 1000 zł na ubranie kościoła. Jeśli nie będzie mnie stać to zrezygnuje z wesela, bądź zrobię tylko małe przyjęcie. Wiadomo że fajnie jest też mieć wesele bo to taka jedyna noc w naszym życiu ale przykre jest to że coraz częściej sam ślub schodzi na drugi plan. Zapominamy co w tym dniu jest najważniejsze, to że przypieczętowaliśmy przed Bogiem naszą miłość czy jak piękną mam suknie. Uważam że wesele powinno być miłym dodatkiem do tego dnia a nie odwrotnie.

ewela 
Zadomawiam się

Data ślubu: 24.04.2011
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 17:05   

Chciałam zapytac czy możliwe jest udzielenie ślubu w Wielką Sobotę?? Nie wiem czy pytam w odpowiednim temacie, ale prosze o dopowiedż- to bardzo ważne, a ja nie mam pojęcia :(

Majka 
Administrator

Data ślubu: 19. 07. 2008
Pomogła: 2 razy
Wysłany: Pon Lis 02, 2009 17:34   

"Jeżeli małżeństwo sprawuje się w dniu o charakterze pokutnym, zwłaszcza w Wielkim Poście, proboszcz powinien napomnieć narzeczonych, aby mieli na uwadze szczególny charakter tego dnia. Zakazane jest sprawowanie małżeństwa w Wielki Piątek Męki Pańskiej i w Wielką Sobotę."

Źródło: "SAKRAMENT MAŁŻEŃSTWA, WPROWADZENIE TEOLOGICZNE I PASTORALNE" pkt.32

Myślę, że ten cytat wyjaśnia wszystko.

Mariolka 
Rozkręcam się

Data ślubu: 17,04,2010
Wysłany: Pią Lut 19, 2010 13:49   

Moim zdaniem co łaska to łaska. A np. jeśli płacimy za kapele na wesele to dostajemy umowę i np. fakture a w Kościele pieniądze bierze ksiądz i nigdzie się nie rozlicza z tego. Dlatego powinno byc co łaska

anecior 
Lubię tu być

Wysłany: Pią Lut 19, 2010 19:35   

W mojej parafii MBKŚ są wspaniali księża;) I przyznam to bez bicia;) Mimo że coraz mniej jest księży z tego starszego pokolenia a coraz węcej mlodych kleryków nie mogę nic złego powiedzieć o zwyczajach w mojej parafii...

Chodziłam do liceum prowadzonego przez tych księży i wiem że nie zalezy im na pieniądzach, że są księżmi z powołania...

Jak po kolędzie zapytałam księdza ile biąrą w parafii za ślub to usłyszałam odpowiedź - "nie ma czegoś takiego jak "co laska", Jeżeli ktoś nie ma pieniędzy a chce wziąć ślub to mamy mu go nie udzielić bo nie uiścił oplaty???? Jeżeli ktoś ma gest to daje, ale jesli nie, to przecież nie zamkniemy drzwi Kościoła" I To mi sie podobalo.

Ja od początku bylam przyzwyczajono że u mnie w parafii tak jest ale wiem że w innych ceny są konkretne....

To wesele moim zdaniem powinno być dodatkiem do samego momentu sakramentu, a moim zdaniem sakrament i wszelakie intencje winny być "bezpłatne" No bo po co panu Bogu pieniądze - istotna jest Łaska....

;) ;);)

Pani Reklama
Popatrzcie na mnie

Odpowiedz do tematu