|
|
| Autor |
Wiadomość |
renatkanuta
Domownik

Data ślubu: 5 czerwca 2010
Pomogła: 1 raz Wiek: 24 Dołączyła: 07 Kwi 2008 Posty: 1832 Skąd: Radom
|
Wysłany: Nie Maj 24, 2009 12:46 wymiana domkumentów po ślubie
|
|
|
|
witam. czy ktos z Was posiada informacje, w jakim czasie po slubie trzeba wymienic dokumenty: dowód, prawo jazdy itd? (mowie o syt. gdy kobieta zmienia nazwisko i adres zamieszkania/zameldowania) i czy meżczyzna (zostajacy pod dawnym adresem, i nazwiskiem) tez wymienia dokumenty tożsamości ?
(z tym pytaniem zwracam sie głównie do Mathie, ale odpowiedzi innych też sa mile widziane )
pozdrawiam, Renatkanuta |
|
|
 |
becia
Rozkręcam się

|
Wysłany: Nie Maj 24, 2009 20:47
|
|
|
|
Byłam w ubiegłym tygodniu w USC i dowiedziałam się że w pierwszym tygodniu po weselu trzeba odebrać dokument ślubu.Wtedy również kobieta zmieniająca nazwisko musi złożyć wniosek o dowód itp.
Mężczyzna nie zmieniający nazwiska adresu zameldowania nie wymienia dokumentów ponieważ w nowych dowodach nie ma napisanego stanu cywilnego. |
|
|
|
 |
Mathie
Administrator

Data ślubu: 19 lipca 2008
Osoba prywatna
|
Wysłany: Nie Cze 07, 2009 13:07
|
|
|
|
Dowód powinno się wymienić (złożyć wniosek o jego wymianę) w przeciągu 14 dni od momentu, gdy USC dostanie dokumenty stwierdzające, że małżeństwo zostało zawarte i kobieta zmieniła nazwisko.
Dodatkowo trzeba uaktualnić swoje dane w urzędzie skarbowym w przeciągu 30 dni od złożenia wniosku o wymianę dowodu.
Jednak z tego co się orientuję to nie ma wielkich konsekwencji, jeżeli nie dotrzymamy tych terminów. |
_________________ Zapraszam do rejestracji i wypowiadania się na forum
WeseleRadom na Facebooku! Zapraszamy.
|
|
|
|
 |
renatkanuta
Domownik

Data ślubu: 5 czerwca 2010
Pomogła: 1 raz Wiek: 24 Dołączyła: 07 Kwi 2008 Posty: 1832 Skąd: Radom
|
Wysłany: Nie Cze 21, 2009 23:49
|
|
|
|
| Aha ;-) dziekuje za informacje ;-) |
|
|
 |
Liziii
Znam tu każdy kąt

|
Wysłany: Wto Wrz 08, 2009 19:53
|
|
|
|
Wlasnie, co do niedotrzymania terminow to nie ma to zadnych konsekwencji. Jedynie jak sie dlugo zwleka, mozna spodziewac sie listu iz uprasza sie szanowna pania o zlozenie czegostam wlasnie w tej sprawie Ja, jesli wyjade po slubie w podroz poslubna, nie bede sobie tym zawracac glowy w ciagu 14 dni. Jak wroce i ochłone, zrobie co trzeba |
|
 |
Pani Reklama Popatrzcie na mnie

|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|