Baza firm promocja

Szukaj Szukaj  Użytkownicy Użytkownicy  Statystyki Statystyki Rejestracja Rejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Nauki przedmałżeńskie
Autor Wiadomość
renatkanuta 
Domownik

Data ślubu: 5 czerwca 2010
Pomogła: 1 raz
Wysłany: Sro Sty 07, 2009 12:45   Nauki przedmałżeńskie

ile wczesniej trzeba się zapisac na takowe nauki ? i czy to jest tak ze kazda parafia powadzi <bo u mnie nie slyszalam zeby byly :P > a jezeli nie, to gdzie sie odbywają ?? ;-) no i chetnie poczytam wypowiedzi osob, ktore odbyly juz te nauki :)

Jesteś naszym największym sukcesem... :*

Majka 
Administrator

Data ślubu: 19. 07. 2008
Pomogła: 2 razy
Wysłany: Sob Sty 10, 2009 23:11   

Trzeba odbyć przed ślubem trzy nauki przedmałżeńskie w przypadku jeśli oboje macie ukończony kurs przedmałżeński. W wielu parafiach są one co tydzień więc można się wyrobić jeśli się zacznie nawet miesiąc przed ślubem. Jednak czasem poradnia nie jest czynna w zwykłym terminie z powodu jakiegoś święta, więc najlepiej w momencie zaniesienia wszystkich dokumentów do kancelarii (są ważne 3 miesiące, więc nie wcześniej niż 3 miesiące przed ślubem) można zorientować się w jakie dni i w jakich godzinach działa poradnia i takie nauki są prowadzone. Od księdza zresztą dostaniecie kartki na których osoba prowadząca zajęcia potwierdzi Waszą obecność.
Tu jest link do spisu parafii radomskich w których poradnie działają: Punkty Katolickiego Poradnictwa Rodzinnego w Radomiu

lilian 
Zadomawiam się

Wysłany: Sro Sty 28, 2009 18:41   

A czy jest możliwość odbycia takiego kursu w innym mieście, obydwoje studiujemy w Warszawie i tutaj byłoby nam wygodniej? I czy dobrze zrozumiałam, ze zaświadczenie z takiego kursu jest ważne tylko 3 miesiące? Dlaczego tak krótko, szczerze powiedziawszy myślałam, że taki kurs można zrobić trochę wcześniej iże to nie gra żadnej roli ;)

Jak taki kurs wygląda - bo trochę się pogubiłam. On się odbywa zarówno w parafii i w poradni?

hanka 
Rozkręcam się

Data ślubu: 24 pazdziernik 2009
Wysłany: Sro Sty 28, 2009 19:34   

Ja rowniez studiuje i pracuje w Warszawie,i nie ma znaczenia gdzie sie kurs odbywa.W tym tygodniu musze sie zorientowac,w ktorej parafi od lutego sie zaczyna.Wychodze za maz w pazdzierniku i nie sadze aby w miedzy czasie stracil waznosc.Zatem i Ty mozesz spokojnie zaczac uczeszczac.Pozdrawiam

andzik1109
Lubię tu być

Wysłany: Sob Sty 31, 2009 00:05   

powiem Wam wszystkim szczerze, że nie wiem kompletnie po co są te nauki przedmałżeńskie,jeśli w szkole ukończyło się kurs. dla mnie to zwykła głupota, moja siostra cztery lata temu jak chodziła na nie to na każdej półtorej godziny ksiądz gadał o antykoncepcji oraz o pożyciu małżeńskim, co i jak powinna robić żona, a jak mąż. dla mnie bezsens :/

Krzysztof 
Zadomawiam się

Właściciel firmy
Wideofilm
Wysłany: Czw Lut 26, 2009 15:17   

hanka, Jeżeli chodzi o nauki w Warszawie są one proweadzone w tzw cyklu zamkniętym.Jest 10 spotkań: jak w danym kościele rozpoczniesz to tam musisz skończyć.Info masz na witrynie diecezji warszawskiej i warszawsko-praskiej- niemal przy każdej parafii są nauki.

Justysb 
Rozkręcam się

Wysłany: Pią Gru 16, 2011 23:52   

ha...no tak jeszcze nauki...

agagwiazdeczka 
Domownik

Data ślubu: 23.06.2012
Osoba prywatna
Wysłany: Sob Gru 17, 2011 10:50   

właśnie zastanawiam się od czego zacząć i kiedy :) ? od razu mowie ze nie mam papierka ze szkoly także chyba muszę od początku wszystko zaczynac:)"

Krzysztof 
Zadomawiam się

Właściciel firmy
Wideofilm
Wysłany: Sob Gru 17, 2011 11:02   

agagwiazdeczka, Tam w Waszej diecezji się trochę zmieniło. Są te kursy po 10 nauk albo patrz na wekendowe Prusa i Górnicza, ewentualnie na Malczewskiego koło Kurii. Wszędzie się teraz za to biorą.

Kamcia 
Znam tu każdy kąt

Osoba prywatna
Wysłany: Sob Gru 17, 2011 12:28   

Ja do kościoła planuje zawitać pod koniec stycznia. A nauki.. chyba Południe. ewentualnie halinów.

agagwiazdeczka 
Domownik

Data ślubu: 23.06.2012
Osoba prywatna
Wysłany: Sob Gru 17, 2011 13:27   

ok Krzysztofie dzięki :)

brightening 
Zadomawiam się

Data ślubu: 12.05.2012
Wysłany: Sob Gru 17, 2011 19:13   

a gdzie nauki na południu? są jakieś konkretne terminy? ja mam karteczkę z LO, ale te 3godzinne i tak jeszcze trzeba odbyć..

Pani Reklama
Popatrzcie na mnie

Odpowiedz do tematu